Julkaistu: 09.11.2022

Rahoitusneuvoja järjesteli haastavalle kiinteistökaupalle rahoituksen monen osapuolen eduksi

Rahoitusneuvoja järjesteli haastavalle kiinteistökaupalle rahoituksen monen osapuolen eduksi
Suomen Rahoitusneuvoja Oy auttoi kiinteistösijoitusyhtiö Hype Capitalia merkittävässä rahoitusjärjestelyssä kiinteistökaupan toteuttamiseksi. Hype Capital Oy osti yksityisiltä omistajilta mikkeliläisen kiinteistöosakeyhtiön koko osakekannan ja sai sen myötä omistukseensa liikekiinteistön sekä osakehuoneistoja Mikkelin keskustassa. Kohteisiin liittyvät entisen omistajan lainavastuut konvertoitiin uudella lainalla perinteisestä pankista Hype Capitalin nimiin. Kaupanteon mahdollistanut 3,9 miljoonan euron siltarahoitus toteutui joukkorahoitettuna yrityslainana.
– Rahoituskuvio piti saada järjestymään nopeasti ja nopein tapa oli siltarahoitus. Tällä hetkellä Rahoitusneuvojan asiantuntija järjestelee yrityksellemme pysyvämpää rahoitusratkaisua, Hype Capitalin Jarmo Hyttinen kertoo.

Rahoitusneuvojan asiantuntija Ilkka Partin avulla pöytä saatiin niin sanotusti puhtaaksi, kun Hype Capital otti nimiinsä 3,2 miljoonan euron alkuperäisen lainan ja sen lisäksi 700 000 euron lisärahoituksen, jonka avulla yhtiö hoiti pois muita kiinteistölle kertyneitä velvoitteita. Hype Capital pääsi olosuhteisiin nähden nopeasti kiinni ydinliiketoimintaansa.

– Kyse oli siitä, että kiinteistöjen entiset omistukset olivat perheen sisäisiä, henkilökohtaisia omistuksia. Pankki puolestaan halusi irti kiinteistösijoituksistaan Mikkelin seudulla ja siistiä tasettaan sillä tavalla, Partti taustoittaa rahoitusjärjestelyä.

Rahoituksen järjestymisellä oli kiire, vaikka tapaus ei ollut helppo. Kiinteistöjen vuokralaisten tilat vaativat remontointia ja kehittämistä. Samalla myös kiinteistöjen kulut juoksivat. Vaikka Partti kääri hihat, tosiasia oli se, että näin mittavan rahoituksen järjestäminen vaati varsin tyypilliset kuusi kuukautta aikaa.

– Moni rahoittaja näki tämän tapauksen kriittisenä, koska he eivät perehtyneet siihen syvällisesti. Minun tehtäväni oli purkaa auki se, mikä tässä tapauksessa oli hyvää ja mikä haasteellista. Laadin lainalle myyntiesitteen, johon keräsin faktat ja toin ne avoimesti esille rahoittajien päätöksen teon tueksi. Sen lisäksi neuvottelin etuoikeudettomien velkojien kanssa sopimuksen, jotta rahoitus voi siirtyä Hype Capitalille, Partti selvittää omaa panostaan.

"Kiinteistö on erinomaisella paikalla, mutta sen lisäksi rahoittajat laskevat sen varaan, että Mikkelin alueella tapahtuu kasvua."

Positiivisia asioita rahoittajien kannalta olivat arvokkaat kiinteistöt, luotettavat pitkäaikaiset vuokralaiset, jotka takaavat tasaisen kassavirran lainan hoitoon ja kattavat vakuudet, jotka Hype Capital pystyi tarjota.

– Kiinteistöt sijaitsevat hyvällä paikalla Mikkelin keskustassa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Olen neuvotellut kaikki vuokrasopimukset itse. Lisäksi tämä on Mikkelin keskustassa harvoja paikkoja, joihin löytyy vielä rakennusoikeutta, Jarmo Hyttinen valaisee.

Kokemusta, näkemystä ja hyötyä monelle


Onnistuminen vaati kovaa asiantuntemusta ja sen lisäksi paikallistuntemusta.

– Meidän piti vakuuttaa sijoittajat siitä, että homma kestää. Vuokralaiset ovat todella pitkäaikaisia ja kiinteistö on erinomaisella paikalla, mutta sen lisäksi rahoittajat laskevat sen varaan, että Mikkelin alueella tapahtuu kasvua. Tämän osoittaminen vaatii sen, että tuntee paikalliset olosuhteet hyvin. Monen perinteisen rahoittajan kiinnostus lopahti siihen, että kiinteistöt eivät ole kehä kolmosen sisäpuolella, Partti sanoo.

Hyttinen nostaa esiin Partin pitkäaikaisen kokemuksen ja verkostot.

– Ilkka on entinen pankinjohtaja ja hänellä on yrityspuolen rahoituksesta pitkä kokemus ja näkemys. Ja sen lisäksi hyvät suhteet joka puolelle Suomea. Kun on hyvä verkosto, se antaa myös perspektiiviä asioiden eteenpäin viemiseen, Hyttinen toteaa.

Parttinen vahvistaa kokemuksen merkityksen.

– Koko järjestelyyn meni aikaa se puoli vuotta ja en usko, että olisin onnistunut, jos minulla ei olisi pankkipuolelta näin pitkää kokemusta. Pankkiuran aikana tuli hoidettua myös hankaliakin velkajärjestelyjä.

Rahoitusjärjestelyn onnistuminen tuotti hyötyä monelle osapuolelle.

– Pankki sai rahansa ja pääsi irti lainasta. Hype Capital pääsi liiketoiminnan kimppuun ja tekemään kassavirtaa, jolla selviää lainanhoidosta ja yritystoiminnan muista kuluista. Etuoikeudettomat velkojat saivat tämän järjestelyn avulla omat saatavansa. Tällä tavalla putsasimme pöydän, jotta uusi yhtiö voi tehdä normaalia liiketoimintaa, Partti summaa saavutetut hyödyt.

Hype Capitalin näkymät ovat positiiviset.

– Suurimmat saneeraukset kiinteistöissä oli onneksi saatu pääosin valmiiksi noin kaksi vuotta sitten ennen maailmantilanteesta johtuvaa kustannusten nousua. Uusimmat investointimme ovat pieniä niihin aiempiin verrattuna. Uusia vuokralaisia on tarjolla, neuvottelut käynnissä ja tällä hetkellä näyttää, että ensi kesään mennessä kaikki tilat on vuokrattu. Nyt haemme Rahoitusneuvojan kanssa Hype Capitalille pitempiaikaista rahoitusratkaisua, joka laskee yhtiön lainanhoitokuluja merkittävästi nykyisestä, Hyttinen iloitsee.

Jaa hyviä uutisia