Julkaistu: 26.02.2021

”Voittajia ovat ne yritykset, jotka ovat valmiita muutokseen”

”Voittajia ovat ne yritykset, jotka ovat valmiita muutokseen”
DI Janne Saarinen, 47, on Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n uusi liiketoimintajohtaja. Saarinen haluaa nostaa yrityksen profiilia – tavoitteena on laajentaa toimintaa uusilla rekrytoinneilla ja aluevaltauksilla.
Syyskuussa 2019 Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n liiketoimintajohtajana aloittanut Matti Nieminen on vaihtanut työnantajaa. Niemisen tilalle nousee Rahoitusneuvojan palveluksessa tammikuussa aloittanut Janne Saarinen.

– Hyvin mielenkiintoinen tehtävä on tässä edessä. Asiantunteva rahoitusneuvoja pystyy auttamaan yrityksiä monenlaisissa eri tilanteissa. Etenkin vallitsevassa vaikeasti ennustettavassa maailmantilanteessa kannattaa yritysten hyödyntää kokeneita rahoitusalan ammattilaisia ja kysyä meidän asiamiehiltä neuvoja rahoitusasioissa, Saarinen sanoo.

- Tarkoituksenani on mm. luoda verkostoja ja erilaisia yhteistyökuvioita muiden finanssialan toimijoiden suuntaan, Saarinen toteaa.

Taustaa teollisuusmaailmassa


Janne Saarinen on edennyt Suomen Rahoitusneuvojan liiketoimintajohtajan tuolille epätavallista urapolkua pitkin. Saarinen nimittäin aloitti työuransa metsäteollisuusjätti UPM:n palkkalistoilla. UPM oli miehen työnantaja 17 vuotta, ennen kuin edessä oli uudet haasteet finanssialan parissa. Saarinen palkattiin Rauman Handelsbankenin johtajaksi, jossa oli edessä viisi vuotta kestänyt ura.

– Monesti rahoitusalalla työskentelevillä on kaupallisen alan koulutus, tradenomi tai KTM ovat hyvin tyypillisiä tutkintoja. Itselläni on erilainen tausta, valmistuin aikoinaan vuonna 1999 Otaniemestä paperi- ja sellualan diplomi-insinööriksi.

"Jos yritys haluaa selvitä, sen pitää hallita muutosta. Jos käy toisinpäin – eli muutos hallitsee yritystä – silloin ollaan vaikeuksissa."

Saarisen ensimmäinen työpaikka oli looginen valinta, kotikaupungin Rauman UPM:n paperitehtaalla. Saarinen sai seurata läheltä, kun paperiala muuttui radikaalisti muun muassa digitalisaation takia 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

– Se oli hyvin opettavaista aikaa. Alussa oli vahva nousuhuumaa, mutta sitten oli edessä osittain digitalisoitumisesta johtuva rakennemuutos. Sen näkeminen läheltä on antanut minulle perspektiiviä, josta on ollut hyötyä myös nykyisellä alalla, Saarinen sanoo ja jatkaa:

– UPM antoi minulle hyvän mahdollisuuden nähdä, miten asioita voidaan tehdä eri tavoin, ja kuinka isossa yrityksessä muutosprosessit johdetaan, toteutetaan ja viedään maaliin.

Saarisen tausta teollisuusmaailmassa on ollut selkeästi hyödyksi nykyisessä ammatissa.

– Ymmärrän asiakkaita ja heidän ajatusmaailmaansa laaja tausta auttaa käynnistämään uskottavia keskusteluita, myös toisenlaisesta maailmasta.

Yritysten pitää hallita muutosta


Muutoksen maailmassa yksi asia on muuttumaton: taukoamaton muutos. Näin totesi aikoinaan kreikkalainen filosofi Herakleitos.

Suomen Rahoitusneuvojan liiketoimintajohtajana aloittava Saarinen korostaa, että muutosvalmius pitäisi olla jokaiselle yritykselle avainasemassa. Yritysten strategia pitää olla kunnossa, jotta uusista asioista tehdään oikeat johtopäätökset.

"Voimme auttaa yrityksiä ottamaan askeleita oikeaan suuntaan."

– Voittajia tulevat olemaan ne yritykset, jotka ovat valmiita muutokseen. Jos yritys haluaa selvitä, sen pitää hallita muutosta. Jos käy toisinpäin – eli muutos hallitsee yritystä – silloin ollaan vaikeuksissa, Saarinen linjaa.

Muutoksen linjalle Saarinen haluaa myös johtaa Suomen Rahoitusneuvojan. Kasvutavoitteet ovat selkeät.

– Haluan vahvistaa tämän nuoren yrityksen brändiä entisestään. Meillä on tärkeä tehtävä, ja voimme auttaa yrityksiä ottamaan askeleita oikeaan suuntaan. Kokeneiden asiamiestemme työnteko ei ole paikkaan sidottua ja he voivatkin sijoittua kotikaupunkeihinsa, omien verkostojensa ympärille. Samalla asiakkaiden kannalta maantieteellä ei ole merkitystä, sillä nykytekniikalla palaverit voidaan hoitaa tehokkaasti ja voimme taata parhaan asiantuntemuksen jokaiseen tilanteeseen. Joustava sijoittuminen parantaa työssäviihtymistä ja uskokin että vuoden loppuun mennessä olemme kasvattaneet ryhmäämme muutamalla asiantuntijalla entisestään.

Iso tarve myönteisille päätöksille


Saarisen mukaan Suomen Rahoitusneuvojan tarjoamat palvelut tulevat nousemaan lähitulevaisuudessa entistäkin tärkeämpään asemaan.

– Tätä alaa ruokkii pankkien kasvanut regulaatio. Pankkien toiminta on tiukasti säädeltyä, jatkossa ehkä entistäkin tarkempaa. Hyvienkin asiakkaiden pankkiyhteys jää monesti nykyään kylmäksi. Pankit eivät enää pysty auttamaan asiakkaita samalla tavalla kuin ennen, Saarinen sanoo.

Rahoitusneuvojan slogan, ”Haemme asiakkaallemme myönteisen rahoituspäätöksen” kuvastaa osuvasti Janne Saarisen ykkösprioriteettia Suomen Rahoitusneuvojien liiketoimintajohtajana. Hän haluaa omalta osaltaan vahvistaa Rahoitusneuvojan asemaa pk-sektorin yrityksille rahoituskonsultointia tarjoavana yhtiönä.

– Tehtävämme on etsiä asiakkaan tilanteeseen ja vakuuksiin sopivin ratkaisu, ja tarpeen mukaan ”käännämme kaikki kivet ja kannot” oman asiantuntemuksemme yhteistyökumppaneiden verkostot hyödyntäen.

– Me tarjoamme yrityksille luottamuksellista henkilökohtaista palvelua, jollaista ei enää aikoihin ole saanut pankeissa. Kaikilla meidän asiamiehillämme on jopa usean kymmenen vuoden kokemus yritysrahoituksesta. Meihin on helppo ottaa yhteyttä ja minusta tarjoamamme asiakaslähtöinen palvelukonsepti on moneen tilanteeseen asiakkaalle toimiva, Saarinen toteaa.

Yhteistyötä pitkäjänteisesti


Maailmaa jo toista vuotta kovalla kädellä kurittava koronavirus on näkynyt monen yrityksen toiminnassa. Saarinen korostaa, että yritysten kannattaa olla liikkeellä miettimässä yhdessä asiantuntijan kanssa erilaisia vaihtoehtoja etupainotteisesti, jolloin paras ratkaisu voidaan toteuttaa juuri oikealla hetkellä.

Janne Saarinen aloittaa tehtävässään Suomen Rahoitusneuvojan liiketoimintajohtajana maaliskuun alussa. Jos on miehen työura erilainen kuin monella muulla vastaavassa asemassa olevalla finanssialan ihmisellä, samaa voidaan ehkä myös sanoa miehen vapaa-ajan harrastuksesta.

– Metsästys on ollut lähellä sydäntä jo pikkupojasta lähtien. Sitä tulee harrastettua eri muodoissa lähes ympäri vuoden. Toimin myös Suomen Metsästäjäliiton Satakunnan piirin toiminnanjohtajana. Metsästyksen lisäksi Janne viettää kesäisin aikaa kesämökillään Taalintehtaalla Turun Saaristossa tai hänet voi bongata puttiviheriötä golfkentältä.

Suomen Rahoitusneuvojan liiketoimintajohtajana Saarinen metsästää jatkossa myönteisiä päätöksiä rahoitusasioissa apua tarvitseville yrityksille.

Jaa hyviä uutisia