Julkaistu: 07.11.2018

”Meidän tehtävämme on arvioida rahoitusriski asiakkaamme puolesta”

”Meidän tehtävämme on arvioida rahoitusriski asiakkaamme puolesta”
Topi Tajakka toimii Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n rahoituskonsulttina Oulun seudulla. Tajakka on työskennellyt rahoitusalalla 90-luvun puolivälistä saakka. Rahoitusneuvojan konsulttina Tajakka haluaa auttaa yrityksiä kattavasti rahoituksen kokonaisuuden hallinnassa. Aiemman työuransa ansiosta Tajakan erityisosaamista ovat esimerkiksi rahoitusriski ja rahoitusriskin hallinta.
– Isoimman osan työurastani olen työskennellyt riskienhallintatuotteiden parissa. Viimeiset yhdeksän vuotta olin Danske Bankin Markets-osastolla. Hyvin tutuiksi ovat tulleet myös viennin rahoitus ja sijoitustoiminta. Näitä töitä olen ehtinyt tehdä Suomessa, Lontoossa Virossa, Tajakka tiivistää työuransa.

Rahoitusneuvojan konsultiksi Tajakka ryhtyi hyvin yksinkertaisesta syystä.

– Tälle palvelulle on selvästi kysyntää. Viimeisinä vuosina työelämässä olen huomannut, että yritykset ja asiakkaat kaipaavat koko ajan enemmän ja enemmän sparrauskumppania rahoitukseen liittyen ja ovat myös valmiita maksamaan siitä.

Tajakka uskoo, että Rahoitusneuvojan rooli tulee kasvamaan Suomen rahoituskentässä. Itse hän haluaa ja tietää pystyvänsä auttamaan yrityksiä monella tavalla omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

– Reilun parinkymmenen vuoden työurasta olen ollut yritysten kanssa tekemisissä suurimman osan ajasta. Kyllä siinä on jotain hihan varteen tarttunut.

Rahoitusriski on yleensä korkoriski tai valuuttariski


Riskienhallinta on laaja kenttä. Tajakan mukaan yrittäjälle on apua siitä, jos hän ymmärtää asian perustasolla, mutta Rahoitusneuvojan rooli on vääntää rautalangasta ja huomioida rahoitusriski asiakkaan puolesta rahoituskokonaisuutta hahmotellessa.

– Yritysrahoituksen riskienhallinnassa kyseessä on yleisimmin rahoitustaseen korkoriski ja korkoriskin hallinta. Vientirahoituksessa taas kyseessä on valuuttariski ja siltä suojautuminen. Hyvin laaja-alaisesti olen työssäni tarkastellut taseen molempia puolia, Tajakka kertoo.

– Yksinkertaisimmillaan kyseessä on nimenomaan markkinariskeiltä suojautuminen yrityksen tuloksessa ja taseessa. Pääperiaate on se, että suojautumisessa käytetään johdannaista kiinnittämään tai rajaamaan korkomenon taso. Eli ei oteta riskiä siitä, että korkomeno heiluu markkinaliikkeiden mukana. Valuutta toimii samalla periaatteella. Kiinnitetty riski ei liiku tai vaihtoehtoisesti määritellään väli, jossa riski saa liikkua, Tajakka selventää perusperiaatteet.

"Jos ääritilanteeseen mennään, niin rahoitusriskin hallinta auttaa ennustamaan menoeriä tai tuloeriä ja sillä vakautetaan tulosta. Vakaudesta tykkäävät sekä yrittäjät että rahoittajat."

Korkosuojaus onnistuu esimerkiksi koronvaihtosopimuksella, korkokatolla tai korkoputkella. Ne ovat riskienhallinnan tuotteita, joita esimerkiksi kaikki isoimmat pankit kuten OP, Danske Bank, Nordea ja Handelsbanken tarjoavat. Nämä instrumentit ovat lainasopimuksesta riippumattomia eli lainan ja korkosuojauksen voi ottaa eri toimijoilta.

– Rahoitusneuvojan palvelussa merkittävintä on se, että me olemme puolueettomia. Emme ole pankkisidonnaisia eli pystymme suunnittelemaan kokonaisratkaisun, joka on paras asiakkaallemme eikä paras tietylle pankille, Tajakka tähdentää.

Juuri tähän liittyy asiakaslupaus, jonka Tajakka haluaa antaa Rahoitusneuvojan konsulttina.

– Koska olemme puolueeton toimija, emme myy yhden talon tuotteita ja emme ole sidottuja niihin. Me voimme aina etsiä asiakkaallemme parhaan kokonaisratkaisun yritysrahoitukseen.

Tajakan mielestä rahoitusriski täytyy aina ehdottomasti huomioida ja tarvittaessa hyödyntää sen hallinnassa asiantuntijan apua.

– Jos ääritilanteeseen mennään, niin rahoitusriskin hallinta auttaa ennustamaan menoeriä tai tuloeriä ja sillä vakautetaan tulosta. Vakaudesta tykkäävät sekä yrittäjät että rahoittajat.

Rahoitustaseen korkoriski voi viedä muutakin kuin hilut taskun pohjalta.
Rahoitustaseen korkoriski voi viedä muutakin kuin hilut taskun pohjalta.

Entäpä vientirahoitus? Kuinka paljon yrityksissä osataan huomioida rahoitus ja valuuttariski viennissä?

– Koko ajan enemmän ja enemmän, koska sitä viestiä toitotetaan monesta tuutista tällä hetkellä. Mutta kyllä se on haasteellista pienistä yrityksistä isoihinkin taloihin. Aina ei ymmärretä, kuinka rahoitusta voi viennissä hyödyntää kaupankäynnin apuvälineenä. Ja mitä aiemmin alkaa hyödyntää, sitä paremmin se toimii. Suomalainen insinöörimentaliteetti ehkä keskittyy teknisiin yksityiskohtiin, sen sijaan että katsottaisiin kokonaisuutta, Tajakka pohtii.

Tässäkin asiassa Rahoitusneuvoja voi auttaa. Yrityksen konsulteilla ja erityisesti Tajakalla on vankka kokemus pankin prosesseista vientirahoitusta ja valuuttasuojausta koskien. Tämä kokemus auttaa myös löytämään parhaat ratkaisut asiakkaan näkökulmasta niin, että vienninkin rahoitus järjestyy oikeilla ehdoilla.

Topin löydät myös LinkedInistä.


Jaa hyviä uutisia