Julkaistu: 25.05.2020

”Rahoittajan pitäisi tuntea yrittäjä, johon yrityksen riskienhallinta aina henkilöityy”

”Rahoittajan pitäisi tuntea yrittäjä, johon yrityksen riskienhallinta aina henkilöityy”
Ilkka Partti on aloittanut Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n asiantuntijana Savon ja Itä-Suomen alueella. Partti tarjoaa alueen yrittäjille apua yritysrahoituksen suunnitteluun ja hankintaan.

– Erityisosaamistani ovat yritysrahoitus ja yrityksen riskienhallinta. Vahvuuksiani taas ovat kokemus ja asiakassuhteiden aktiivinen hoitaminen kasvokkain, pitkäjänteisesti ja luottamusta rakentaen, Partti kuvailee itseään.

Rahoitusneuvojan muiden asiantuntijoiden tapaan myös Partilla on pitkä työkokemus pankkimaailmasta. Partti aloitti uransa Postipankissa vuonna 1981 ja päätti sen Mikkelin Danske Bankin maakunnallisen yrityskonttorin vetäjänä vuonna 2013. Väliin mahtuu paljon työvuosia eri konttoreissa.
– Pankkiurallani valtaosa asiakkuuksista oli yrityssektorilta. Mutta kun on tekemisissä pk-yritysten kanssa, kyllä siinä tulee myös itse yrittäjä ja yrittäjäperhe tutuksi ja heidän asiansa hoidetuksi.

Danske Bankin jälkeen Partti perusti liiketoiminnan ja yritysrahoituksen konsultointiin keskittyvän yrityksen. Huhtikuussa 2020 Partti aloitti myös Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n asiantuntijana.

Pankeissa työskennellessään Partti nautti eniten juuri tekemisen meiningistä eli siitä, että sai olla aktiivinen, jalkautua asiakkaiden pariin ja tutustua yrittäjiin ja yrityksiin.

– Asiakkaan eteen pitää nähdä vaivaa. Onnistumisen edellytys ei ole se logo, jonka alla toimii, vaan se että on aktiivinen ja kiinnostunut ratkomaan asiakkaan ongelmia, Partti sanoo.

Vallitsevan trendin mukaisesti pankit ovat karsineet konttoriverkostoaan ja siirtäneet palveluitaan verkkoon. se vähentää asiakaskontaktien määrää. Kaipuu kentälle ja pääsy kiinni asiakasrajapintaan olivat ne syyt, jotka saivat Partin ensin perustamaan oman yrityksen ja nyt myös ryhtymään Rahoitusneuvojan asiantuntijaksi.

– Finanssikriisin seurauksena kiristynyt pankkisääntely on nihkeyttänyt pankkien toimintaa. Raha ei enää liiku yrityksiin ja investointeihin samalla tavalla kuin ennen, Partti aloittaa.

"Yrityksen toiminnan tunteminen ja ihmisten kanssa keskustelu ovat sellaisia asioita, joiden perusteella analyysejä pitäisi ensimmäiseksi tehdä. Sen avulla voidaan madaltaa vakavaraisuusmääräysten kynnystä. Ja ottaa sitä rahoitusriskiä yrittäjän liiketoiminnasta."

– Rahoittajien ja yritysten välisessä toiminnassa on edelleen valtava potentiaali, jos sinne prosessiin saadaan mukaan solmukohtien avaajia, jotka tuntevat molemmat osapuolet hyvin ja pystyvät omalla osaamisellaan ja kokemuksellaan vakuuttamaan rahoittajan investoinnin kannattavuudesta.Riskienhallinnan takia kannattaa mennä asiakkaan luo


Partti pelkää, että monella rahoittajalla resurssit ovat liian ohuet ja siksi asiakkaita ei kohdata riittävästi.

– Rahoittajilla on kyllä asiakasvastuullisia henkilöitä, jotka uskovat ja luottavat yrittäjiin ja heidän liiketoimintaansa, mutta heillä ei ole päätösvaltaa. Päätösvalta on karannut ylemmäksi ja päätökset tehdään paperilla. Haasteena on saada yrittäjän viesti läpi ja vaikuttaa näihin päättäviin henkilöihin. Juuri siinä voin omalla aktiivisuudellani, kokemuksellani, sitkeydelläni ja verkostoillani auttaa.

Asian ratkaiseminen ei vaadi ruudin keksimistä.

– Rahoituksen riskienhallinnan kannalta on olennaista mennä asiakkaan luo, tutustua yrittäjään ja liiketoimintaan. Yrittäjän ja yrityksen toiminnan tunteminen ja ihmisten kanssa keskustelu ovat sellaisia asioita, joiden perusteella analyysejä pitäisi ensimmäiseksi tehdä. Ne ovat aitoja keinoja, joiden avulla voidaan madaltaa vakavaraisuusmääräysten kynnystä ja esimerkiksi vakuustarpeita. Ja ottaa sitä rahoitusriskiä yrittäjän liiketoiminnasta.

Rahoitusneuvoja on erinomainen solmujen avaaja, koska tuntee rahoitusmaailman koukerot ja yrittäjän ihmisenä. Partti kertoo, että on nähnyt saman tilanteen useita kertoja uransa aikana.

– Rahoittajan riskiä arvioitaessa puhutaan aina vakuuksista ja luottoluokituksista. Mutta toistuva perusasia on se, että yrityksen riskienhallinta henkilöityy aina yrittäjään ja yrityksen muihin avainhenkilöihin ja heidän rooliinsa liiketoiminnassa. Avainhenkilöille tapahtuvat negatiiviset asiat liiketoiminnassa ovat aina niitä tekijöitä, joiden takia riskit lähtevät toteutumaan. Siksi aktiivinen yhteydenpito ja asiakkaan tunteminen on niin tärkeää, Partti intoutuu.

– Mikä on yrittäjän sitoutuminen? Millainen on hänen historiansa ja aikaansaannokset? Miten asioita on aikaisemmin hoidettu? Menneisyydellä on iso merkitys, vaikka sen painoarvo välillä unohdetaan uusia päätöksiä tehtäessä. Riskienhallinta on liiketoimintariskiä, luottoriskiä, korkoriskiä ja niin edelleen, mutta ennen kaikkea se on henkilöriskiä eli ihmisiä koskeva asia.

Partti ennustaa, että Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n kaltaisen, koko verkostoaan hyödyntävän puolueettoman asiantuntijan merkitys rahoittajan ja yrittäjän välissä kasvaa.

Rahoituksen riskienhallinnan kannalta on olennaista mennä asiakkaan luo, tutustua yrittäjään ja liiketoimintaan.
Rahoituksen riskienhallinnan kannalta on olennaista mennä asiakkaan luo, tutustua yrittäjään ja liiketoimintaan.

– Haasteita tulee, kun koronapandemia tekee pahaa jälkeä ja yrityksiä menee nurin. Pelkään, että sillä on vaikutusta rahoittajiin myös siten, että heillä menee huomiota ja energiaa entistä enemmän riskienhallintaan. Se tekee rahoituspäätösten läpisaannin entistä haastavammaksi.

– Pankit ovat tämän kaiken ytimessä ja pankeista tarvitaan rahaa, jotta elinkelpoiset yritykset voivat pandemian jälkeen jatkaa. Se täytyy sanoa, että pankit ovat tässä tulleet erittäin hyvin vastaan. Nyt tarvitaan myös päättäjiltä kylmäpäisyyttä. Pankeille voi tulla tulosnotkahduksia ja sen jälkeen vakavaraisuusvaatimukset painavat entistä enemmän päälle ja vaikuttavat päätöksentekoon.

Kun pankeilla on muitakin haasteita ja resurssit tiukoilla, pankkimaailman hyvin tunteva puolueeton Rahoitusneuvoja tulee mielellään apuun.

– Meillä on organisaatio, resurssit ja halu jalkautua asiakkaiden luo, jos ja kun rahoituspäätösten parempi läpimeno sitä vaatii, Partti lupaa.

Jaa hyviä uutisia