Yrityslainan Hakeminen Vaivattomasti | Suomen Rahoitusneuvoja Oy

”Yrityslainan hakeminen ei ole hyvä vapaa-ajan harrastus”


Rahoitusneuvojan Mirva Mahkonen auttaa yrittäjiä Varsinais-Suomen alueella.

Mirva Mahkonen haluaa varmistaa, että yrityslainan hakeminen on yrittäjälle vaivatonta.
Mirva Mahkonen haluaa varmistaa, että yrityslainan hakeminen on yrittäjälle vaivatonta.
Mirva Mahkonen on tehnyt 35 vuoden uran rahoitusalalla pääasiassa yritysasiakkaita palvellen. Mahkonen on Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n rahoituskonsultti Varsinais-Suomen alueella. Rahoitusneuvojan asiantuntijana ja kokemuksensa avulla Mahkonen haluaa varmistaa, että yrityslainan hakeminen on apua tarvitsevalle yrittäjälle mahdollisimman vaivaton prosessi.
– Aloitin urani SYP:ssä ja aika pian siellä siirryin yrityspuolelle. Toimin yritysneuvojana toistakymmentä vuotta. Omassa salkussani oli noin 300 asiakasyritystä ja sen salkun hoitaminen oli päätyöni, Mahkonen muistelee.

Työn sisältö silloin todella oli yrittäjien neuvomista. Ja nyt ympyrä sulkeutuu.

– Toimin täysipainoisesti 300 asiakkaani neuvonantajana. Se oli aivan vastaavaa työtä kuin nykyinen työni Rahoitusneuvojalla. Työni oli kartoittaa yrittäjälle kaikki rahoitusvaihtoehdot ja mahdolliset yhteistyökumppanit. Lyhyesti sanottuna rakentaa yrittäjälle mahdollisimman sopiva rahoituskokonaisuus aina milloin mihinkin tarpeeseen, olipa kyseessä sitten laskusaatavat, vientirahoitus tai kotimaan rahoitus.

– Silloin ei ollut myöskään uusia yrittäjiä alkuun auttavia uusyrityskeskuksia, joten kiersin jopa oppilaitoksissa kertomassa yrityksen perustamisesta ja yrittämisestä.

Myöhemmin urapolku kuljetti Mahkosen Handelsbankeniin ja sen jälkeen Kaarinaan perustamaan Säästöpankin konttoria ja toimimaan konttorinjohtajana. Samalla Mahkonen oli aktiivisesti mukana Kaarinan yrittäjien hallituksessa. Lopulta Mahkonen houkuteltiin takaisin Handelsbankeniin asiakasvastuulliseksi pankinjohtajaksi.

– Ehdin tosiaan olla pankissa 35 vuotta. Sen jälkeen halusin kokeilla vielä jotain muuta ja tuli mahdollisuus lähteä mukaan Rahoitusneuvojan toimintaan.

Yrityslainan hakeminen helpottuu ammattilaisen avulla
Yrityslainan hakeminen ja siihen tarvittavan tiedon hankkiminen voivat syödä uskomattoman paljon aikaa. Varsinkin silloin, jos ei oikein edes tiedä mistä ja millaista lainaa hakea.

– Ajatukseni on, että haluan Rahoitusneuvojan asiantuntijana omalla osaamisellani ja kokemuksellani auttaa yrittäjiä heidän arjessaan. Yrittäjät ovat 24/7 kiinni omassa yritystoiminnassaan. Ja jos vapaa aikaa jää, niin olisi suotavaa, että silloin mielessä ja huomion kohteena olisi perhe ja harrastukset eikä yrityslainan hakeminen, Mahkonen sanoo.

– Rahoitus on usein todella tärkeää yrityksen toiminnan jatkumisen kannalta. Rahoitusneuvojan palvelun lisäarvo on turvallinen olo siitä, että jollain tavalla yrityslaina ammattilaisen avulla järjestyy, oli rahoitustarve mikä tahansa.

– Ja kun voi luottaa siihen, että yrityslainan hakeminen onnistuu, yrittäjä voi käyttää oman aikansa bisneksen tekemiseen. Ja kun hän keskittyy liiketoimintaansa, hän tekee rahaa. Sillä aikaa meidän tehtävämme on järjestää rahaa käytettäväksi, Mahkonen selventää.

"Mikä tahansa investointi onkin kyseessä, pitää pystyä osoittamaan, että se tuottaa ja lainattava raha tulee investoinnilla takaisin."

Mahkonen tietää, miten yrityslainan hakeminen etenee prosessina pankkityöntekijän näkökulmasta ja miten yrittäjän työtaakkaa asiassa voi helpottaa. Kun yrittäjä lähtee hakemaan rahoitusta, ensimmäinen askel ja niin sanottu pakollinen paha on pyytää yrityksen talouteen ja hankkeeseen liittyvät paperit nähtäväksi.

– Mutta nykyään tilanne on mennyt siihen, että pankit neuvovat yrityslainan hakemisessa hyvin vähän. Yrittäjä laitetaan itse tekemään hakemus, vaikka monta kertaa yrittäjä ei itse edes tiedä, mitä tietoa pankkiin pitäisi toimittaa. Pankki haluaa valmiit kuviot ja tehdä sen perusteella päätöksen. Joustoa sen suhteen tulee hyvin vähän, Mahkonen kertoo.

– Kaikki on mennyt sähköiseksi. Ennen pankista mentiin yrittäjien luo, tutustuttiin, kuunneltiin tarpeet ja tunnettiin pitkältä ajalta.

Ne tarvittavat paperit ovat tilinpäätösmateriaali, taloudelliset ennusteet ja kyseessä olevan hankkeen tiedot. Mutta mitä yrittäjän on syytä vähintään ymmärtää sen jälkeen, kun tarvittavat ensimmäiset paperit on toimitettu pankkiin.

Yrityslainan hakeminen tuntuu joskus olevan melkoista paperisotaa.
Yrityslainan hakeminen tuntuu joskus olevan melkoista paperisotaa.


– Ensimmäiseksi yrittäjän pitää pystyä perustella miksi rahoitus tarvitaan. Mikä on rahoitustarve, onko investointi järkevä ja kestääkö yritystoiminta rahoituksen. Mikä tahansa investointi onkin kyseessä, pitää pystyä osoittamaan, että se tuottaa ja lainattava raha tulee investoinnilla takaisin eli yritys pystyy hoitamaan lainan maksun ja tuottamaan sen päälle voittoakin, Mahkonen aloittaa.

– Rahoitusneuvojan apua voi sitten käyttää siihen, että alamme yhdessä tehdä laskelmia, kuinka paljon lainaa tarvitaan, mitä vaihtoehtoja on tarjolla, mitä ne maksavat ja miten laina kannattaa maksaa takaisin.

Kielteinen päätös yrityslainahakemukseen ei ole umpikuja
Monen yrittäjän mielestä hankalinta on se, että hylättyyn yrityslainahakemukseen ei saa perusteluja.

– Mielestäni erityisesti silloin, kun kyseessä on yritysrahoitus, yrittäjälle pitäisi nimenomaan kertoa miksi päätös oli kielteinen ja keskittyä nimenomaan siihen, Mahkonen toteaa.

– Tässäkin Rahoitusneuvojalla on oma roolinsa. Kun me käymme kuviota läpi, asiantuntijuutemme kautta me ymmärrämme syyt, pystymme saamaan päätöksen taustoista tietoa ja selittämään yrittäjälle, mitä pitää tehdä, jotta jatkossa rahoituksen saa. Tavoitteenamme on, että yrittäjä ymmärtää, mitä tehdä seuraavaksi, mihin pitää puuttua ja mitä muuttaa, että rahoittajat lähtevät mukaan.

Yleisesti on vaikea sanoa, mitä konkreettiset toimet ovat, koska jokainen tapaus on yksilöllinen. Mahkonen antaa kuitenkin joitain esimerkkejä.

– Kyseessä voi olla esimerkiksi toimialan laajennus, mutta rahoittajan näkökulmasta pitää miettiä, tekeekö yrittäjä sitä tuottavinta ja järkevintä juttua laajennuksen jälkeen. Teollisuudessa taas usein on kyse laitehankinnoista, joilla voidaan säästää kuluja, tehostaa toimintaa, kasvattaa tuotantoa ja liikevaihtoa niin, että rahoitus on järkevää. Mutta se pitää pystyä osoittamaan.

Asiakkailleen Mahkonen lupaa yleisten esimerkkien sijaan nimenomaan yksilöllistä palvelua ja yhteisymmärrystä.

– Minun palvelulupaukseni on se, että olen helposti lähestyttävä ja minun kanssa toimiessani voi puhua niin, että ymmärrämme toisiamme, Mahkonen vakuuttaa.

Ota yhteyttä Rahoitusneuvojaan


Mirva Mahkonen

Rahoituskonsultti Varsinais-Suomi


Jaa hyviä uutisia: