Julkaistu: 07.03.2019

”Yrityslainan hakeminen ei ole hyvä vapaa-ajan harrastus”

”Yrityslainan hakeminen ei ole hyvä vapaa-ajan harrastus”
Yrityslainan hakeminen ja siihen tarvittavan tiedon hankkiminen voivat syödä uskomattoman paljon aikaa. Varsinkin silloin, jos ei oikein edes tiedä mistä ja millaista lainaa hakea.

Asiaa selvitellessä yrittäjä törmää monenlaisiin mainoslauseisiin. Yrityslainaa saa kuulemma ”helposti, nopeasti ja vaivattomasti”. Tiukasti säädellyillä rahoitusmarkkinoilla esimerkiksi pankkilainan saaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys eikä hakeminen prosessina läpihuutojuttu. Mutkatonta ja vaivatonta se ei ole ainakaan kun kyseeessä on isommat summat, mutta yrityslainan hakeminen helpottuu ammattilaisen avulla.
– Rahoitusneuvoja Oy:n ajatuksena on omalla osaamisella ja kokemuksella auttaa yrittäjiä heidän arjessaan. Yrittäjät ovat 24/7 kiinni omassa yritystoiminnassaan. Ja jos vapaa aikaa jää, niin olisi suotavaa, että silloin mielessä ja huomion kohteena olisi perhe ja harrastukset eikä yrityslainan hakeminen, Rahoitusneuvoja Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Loponen sanoo.

– Rahoitus on usein todella tärkeää yrityksen toiminnan jatkumisen kannalta. Rahoitusneuvojan palvelun lisäarvo on turvallinen olo siitä, että jollain tavalla yrityslaina ammattilaisen avulla järjestyy, oli rahoitustarve mikä tahansa.

– Ja kun voi luottaa siihen, että yrityslainan hakeminen onnistuu, yrittäjä voi käyttää oman aikansa bisneksen tekemiseen. Ja kun hän keskittyy liiketoimintaansa, hän tekee rahaa. Sillä aikaa meidän tehtävämme on järjestää rahaa käytettäväksi, Loponen selventää.

Pitkän kokemuksen ansiosta Rahoitusneuvojalla tiedetään, miten yrityslainan hakeminen etenee prosessina pankkityöntekijän näkökulmasta ja miten yrittäjän työtaakkaa asiassa voi helpottaa. Kun yrittäjä lähtee hakemaan yritysrahoitusta, ensimmäinen askel ja niin sanottu pakollinen paha on pyytää yrityksen talouteen ja hankkeeseen liittyvät paperit nähtäväksi.

– Mutta nykyään tilanne on mennyt siihen, että pankit neuvovat yrityslainan hakemisessa hyvin vähän. Yrittäjä laitetaan itse tekemään hakemus, vaikka monta kertaa yrittäjä ei itse edes tiedä, mitä tietoa pankkiin pitäisi toimittaa. Pankki haluaa valmiit kuviot ja tehdä sen perusteella päätöksen. Joustoa sen suhteen tulee hyvin vähän, Loponen kertoo.

– Kaikki on mennyt sähköiseksi. Ennen pankista mentiin yrittäjien luo, tutustuttiin, kuunneltiin tarpeet ja tunnettiin pitkältä ajalta.

Ne tarvittavat paperit ovat tilinpäätösmateriaali, taloudelliset ennusteet ja kyseessä olevan hankkeen tiedot. Mutta mitä yrittäjän on syytä vähintään ymmärtää sen jälkeen, kun tarvittavat ensimmäiset paperit on toimitettu pankkiin.

"Erityisesti silloin, kun kyseessä on yritysrahoitus, yrittäjälle pitäisi nimenomaan kertoa miksi päätös oli kielteinen ja keskittyä nimenomaan siihen."

– Ensimmäiseksi yrittäjän pitää pystyä perustella miksi rahoitus tarvitaan. Mikä on rahoitustarve, onko investointi järkevä ja kestääkö yritystoiminta rahoituksen. Mikä tahansa investointi onkin kyseessä, pitää pystyä osoittamaan, että se tuottaa ja lainattava raha tulee investoinnilla takaisin eli yritys pystyy hoitamaan lainan maksun ja tuottamaan sen päälle voittoakin, Loponen aloittaa.

– Rahoitusneuvojan apua voi sitten käyttää siihen, että alamme yhdessä tehdä eli laskelmia, kuinka paljon lainaa tarvitaan, mitä vaihtoehtoja on tarjolla, mitä ne maksavat ja miten laina kannattaa maksaa takaisin.

Yrittäjän muistilista yrityslainan hakemista varten


  • Onko yrityksesi taloustiedot selkeästi koottu rahoittajaa varten?
  • Pystytkö selkeästi perustella mihin ja miksi haet yrityslainaa?
  • Tiedätkö millaisen määrän lainaa yrityksesi talous kestää?
  • Pystytkö osoittamaan että investointi on tuottava?
  • Miten aiot hoitaa yrityslainan takaisinmaksun, missä aikataulussa ja millaisilla kuukausierillä?
  • Onko vakuudet olemassa eli löytyykö sinulta tai yritykseltä omaisuutta lainan vakuudeksi?
  • Kuinka paljon voit järjestää omaa rahoitusta investointia varten?
  • Kuinka nopeasti tarvitset yrityslainan? Pankkilainan hakeminen on hitaampaa.

Ota yhteyttä!


Kielteinen päätös yrityslainahakemukseen ei ole umpikuja


Monen yrittäjän mielestä hankalinta on se, että hylättyyn yrityslainahakemukseen ei saa perusteluja.

– Mielestäni erityisesti silloin, kun kyseessä on yritysrahoitus, yrittäjälle pitäisi nimenomaan kertoa miksi päätös oli kielteinen ja keskittyä nimenomaan siihen, Loponen toteaa.

– Tässäkin Rahoitusneuvojalla on oma roolinsa. Kun me käymme kuviota läpi, asiantuntijuutemme kautta me ymmärrämme syyt, pystymme saamaan päätöksen taustoista tietoa ja selittämään yrittäjälle, mitä pitää tehdä, jotta jatkossa rahoituksen saa. Tavoitteenamme on, että yrittäjä ymmärtää, mitä tehdä seuraavaksi, mihin pitää puuttua ja mitä muuttaa, että rahoittajat lähtevät mukaan.

Yrityslainan hakeminen edellyttää joskus valmistautumista pienimuotoiseen paperisotaan.
Yrityslainan hakeminen edellyttää joskus valmistautumista pienimuotoiseen paperisotaan.

Yleisesti on vaikea sanoa, mitä konkreettiset toimet ovat, koska jokainen tapaus on yksilöllinen. Loponen antaa kuitenkin joitain esimerkkejä.

– Kyseessä voi olla esimerkiksi toimialan laajennus, mutta rahoittajan näkökulmasta pitää miettiä, tekeekö yrittäjä sitä tuottavinta ja järkevintä juttua laajennuksen jälkeen. Teollisuudessa taas usein on kyse laitehankinnoista, joilla voidaan säästää kuluja, tehostaa toimintaa, kasvattaa tuotantoa ja liikevaihtoa niin, että rahoitus on järkevää. Mutta se pitää pystyä osoittamaan.

Asiakkaiden kanssa toimiessa Rahoitusneuvoja lupaa yleisten esimerkkien sijaan nimenomaan yksilöllistä palvelua ja yhteisymmärrystä.

– Puhumme asiakkaidemme kanssa niin, että ymmärrämme toisiamme, Loponen vakuuttaa.

Yritys*
Y-tunnus*
Yhteyshenkilö*

Puhelinnumero*
Sähköpostiosoite*

Lainan määrä*

Kerro lainatarpeesta*

Syötä tarkistenumero (638796)*


Jaa hyviä uutisia