Julkaistu: 08.10.2019

Pankkien kilpailutus tuotti yrittäjälle 150 000 euron vuotuiset säästöt ja paremmat lainaehdot

Pankkien kilpailutus tuotti yrittäjälle 150 000 euron vuotuiset säästöt ja paremmat lainaehdot
Rahoitusneuvojan rahoitusasiantuntija Pekka Pistokoski järjesti asiakkaalleen reilun 5 miljoonan euron rahoituksen kiinteistön remontointia varten. Remontointiin haettu laina tuli osaksi yrityksen isompaa lainasalkkua, joten samalla oli useammastakin syystä järkevää tehdä myös pankkien kilpailutus.

– Asiakkaani oli yrityksensä kanssa tilanteessa, jossa asiakassuhde vanhaan pankkiin ei ollut enää hyvä. Pankkien kilpailutus ja koko lainasalkun kilpailutus johti lopulta pankin vaihtoon. Merkittävin hyöty asiakkaalle oli se, että lainan korot laskivat. Samalla saimme sovittua kovenantit eli luottosopimuksen erityisehdot myös huomattavasti paremmiksi. Kilpailutus ja sitä seurannut pankin vaihto olivat lopulta myös henkinen helpotus, Pistokoski kertoo.
Rahoitusneuvojan asiakasyrityksellä on kaksi isoa kiinteistöä. Yritys tarvitsi uutta lainaa isoon investointiin, kun toinen kiinteistö haluttiin remontoida, jotta se vastaisi paremmin käyttötarkoitustaan. Rahoitusneuvojan tehtävä oli hankkia reilu 5 miljoonaa euroa rahoitusta remontille. Lainasalkun kokonaisarvoksi tuli reilu 10 miljoonaa euroa sisältäen myös yrityksen vanhoja lainoja muuhun liiketoimintaan liittyen.

Pistokosken rooli oli juuri se, mikä on Rahoitusneuvojan liiketoiminnan kovinta ydintä.

– Kun asiakkaani ilmoitti, että hän haluaisi mahdollisesti vaihtaa pankkia, analysoin ensimmäiseksi yrityksen tuloslaskelmat ja taseet. Sen jälkeen näin pankkien kilpailuttamisen hyvänä vaihtoehtona ja ehdotin, että lähdemme yhdessä kyselemään pankkien kiinnostusta, Pistokoski taustoittaa.

– Tein rahoittajille useamman rahoitusesityksen, jotta tarjolla olisi erilaisia vaihtoehtoja. Haasteena oli se, että kiinteistölle tehtävän ison remontin takia yrityksen pääoma ei ollut parhaassa kunnossa. oli mukana myös se vaihtoehto, että osa kokonaisuudesta olisi järjestetty joukkorahoituksen turvin niin sanotulla juniorilainalla. Lopulta sitä ei tarvittu vaan paikallinen pankki päätti rahoittaa koko projektin.

– Tein rahoitushakemukset ja kävimme yhdessä asiakkaan kanssa neuvotteluissa pankeissa. Kyse oli sen verran isosta kokonaisuudesta, että se vaati useampia neuvottelukierroksia, mutta loppujen lopuksi asiat sujuivat ja päättyivät hienosti, Pistokoski sanoo.

Isompi kokonaisuus tarkoittaa ajassa noin puolta vuotta.

– Rahoitusta hakiessa pankki teki esityksen, kävimme sen asiakkaan kanssa läpi, teimme joitain viilauksia ja vastaesityksen. Keväästä syksyyn siinä meni, mutta homma saatiin maaliin ja asiakas tyytyväiseksi, Pistokoski kertoo.

Ota yhteyttä
Rahoitusneuvojaan


Pekka Pistokoski

Pekka Pistokoski

Vt. liiketoimintajohtaja, hallituksen jäsen

Soita 040 939 3398
Lähetä sähköpostia
Pistokosken kommentti sisältää kaksi kullanarvoista vinkkiä kaikille yrittäjille. Ensinnäkin isompien rahoituskokonaisuuksien järjestely vie todella paljon aikaa. Valitettavan usein myös Rahoitusneuvojan asiantuntijat törmäävät siihen, että yrittäjä on liian myöhään liikkeellä rahoitusta etsiessään.

Toinen vinkki liittyy Rahoitusneuvojan asiantuntijuuden tuomaan lisäarvoon. Pistokoski teki pankin lainaesitykselle vastaesityksen. Pankki vakuuttui siitä, että kyseessä on hyvä hanke ja hyvä vastaesitys. Näin lainan ehdot neuvoteltiin asiakkaalle edullisemmiksi.

Moni yrittäjä tuskastuu jo ensimmäisen lainahakemuksen tekoon. Mitä seuraa, jos lainahakemus hylätään tai pankin esitys tuntuu epäedulliselta? Asiantuntijan apu voi kirjaimellisesti olla kullanarvoista.

"Vaikka rahoitusasiat ovat ehkä asiakkaalleni vieraita, minä voin omalla panoksellani osoittaa pankkihenkilöstölle, että asiakas osaa oman liiketoimintansa ja pitää sen kannattavana."

Pistokoski itse ei halua korostaa omaa osuuttaan. Mutta osuutta ei kannata myöskään vähätellä siinä, että pankkien kilpailutus tuotti toivotun tuloksen. Rahoituksen järjestymiseen vaikutti lopulta pari merkittävää asiaa.

– Pankki tekee päätökset tulevaisuuden näkymiin perustuen. Tulevaisuuden näkymät asiakkaani toimialalla ja maantieteellisellä toiminta-alueella ovat hyvät. Se oli pankin näkökulmasta tärkeää. Toinen asia oli se, että kun minun tekemäni ennusteet ja pankin ennusteet olivat samansuuntaiset, molempien osapuolten intressit kohtasivat.

– En väheksyisi sitä, että omasta verkostostani oli myös hyötyä. Koska tunsin hyvin ne henkilöt, joiden kanssa neuvottelimme, se antoi uskottavuutta ja luotettavuutta myös asiakkaan projektille. Vaikka rahoitusasiat ovat ehkä asiakkaalleni vieraita, minä voin omalla panoksellani osoittaa pankkihenkilöstölle, että asiakas osaa oman liiketoimintansa ja pitää sen kannattavana, Pistokoski perustelee.

Pankkien kilpailuttaminen kannattaa uutta rahoitusta hakiessa


Pistokoski voi sanoa, että hän säästi asiakkaalle lainakuluissa merkittävästi enemmän kuin mitä hänen palvelunsa maksoi.

– Kilpailutuksella saimme asiakkaalle vuositasolla noin 150 000 euron säästöt lainakuluissa. Kun laina-aika on tässä tapauksessa 10 + 5 vuotta, jokainen voi siitä laskea kokonaiskustannukset ja saavutetun hyödyn vaikka sille kymmenelle vuodelle, Pistokoski ynnäilee.

Pankien kilpailuttaminen yrityslainoissa kannattaa paremman koron ja erityisehtojen takia.
Pankien kilpailuttaminen yrityslainoissa kannattaa paremman koron ja erityisehtojen takia.

Pitäisikö yrittäjien sitten kilpailuttaa pankkeja hanakammin?

– Kyllä pankkien kilpailuttaminen kannattaa ainakin siinä tilanteessa, kun tarvitsee lisää yritysrahoitusta. Pankkien korot voivat vaihdella jonkin verran, mutta erityisehdot saattavat olla erittäinkin kovia joillakin pankeilla.

– Esimerkiksi tämän kyseisen asiakkaan tapauksessa erityisehdot olivat ankarat vanhassa pankissa. Kun erityisehdot saatiin paremmaksi, asiakas sai aivan uutta virtaa omaan tekemiseensäkin. Ei tarvitse koko ajan olla veitsi kurkulla pankin erityisehtojen takia, Pistokoski jatkaa.

Viimeinen perustelu pankkien kilpailuttamiselle on hiukan yllättävä, mutta käy järkeen.

– Myös pankkialalla on vallalla sellainen hassu ilmiö, että vanhoja uskollisia asiakkaita pidetään helposti itsestäänselvyyksinä. Sen takia pankkien kilpailuttaminen kannattaa periaatteessa samasta syystä kuin puhelinliittymän tai vakuutustenkin, Pistokoski havainnollistaa.

Liiketoimintansa luonteen vuoksi asiakkaamme ei halunnut omaa tai yrityksensä nimeä julkaistavaksi tässä artikkelissa.

Jos uskot, että rahoitusalan ammattilainen voisi auttaa sinuakin onnistumaan yritysrahoituksessa, otathan yhteyttä!

Ota yhteyttä!

Jaa hyviä uutisia