Julkaistu: 03.12.2018

Yrityksen ostaminen onnistui Rahoitusneuvojan avulla – kauppahinta reilu 3 M€

Yrityksen ostaminen onnistui Rahoitusneuvojan avulla – kauppahinta reilu 3 M€
Suomen Rahoitusneuvoja Oy oli ratkaisevassa roolissa pääkaupunkiseudulla toimivan yrityksen noin kolmen miljoonan euron arvoisessa osakekaupassa, jossa yritys siirtyi kahden uuden omistajan haltuun. Yrityksen ostaminen ja erityisesti yritysoston rahoitus ja sen järjestely vaativat Rahoitusneuvojan vankkaa rahoitusalan tuntemusta ja luovaa ajattelua.

Rahoitusneuvojan liiketoimintajohtaja Juha Loposen asiantuntemuksen avulla yrityksen ostaminen lopulta onnistui, vaikka hanke olikin aiemmin hylätty rahoittajien puolelta useamman kerran. Kerromme asiakastarinamme poikkeuksellisesti nimettömänä ja paljastamatta yrityksen toimialaa, sillä yrityskaupan osapuolia sitoo salassapitosopimus.
– Olimme kuulleet, että ostetun yrityksen omistajat alkoivat olla eläkeiässä ja heillä olisi halua myydä yrityksensä. Yritys ei ollut julkisessa myynnissä, joten otimme puhelinyhteyden myyjiin ja kerroimme, että olemme kiinnostuneita ostamaan. Näimme yrityksessä huikean potentiaalin ja uskoimme vahvasti siihen, että saamme yrityksen kasvamaan toimialallaan ja -alueellaan, toinen yrityksen uusista omistajista kertoo.

Valmiin osakeyhtiön ostaminen osoittautui hieman luultua haastavammaksi. Kiinnostus yrityskauppaan oli molemminpuolista, mutta yritysoston rahoitus osoittautui nopeasti isoksi esteeksi.

– Jälkiviisaana voin sanoa, että valitettavasti otimme Rahoitusneuvojan avuksi turhan myöhään. Väänsimme rahoitusta itse kasaan 10 kuukautta. Jatkuvasti tuli kylmää vettä niskaan ja siinä alkoi olla jo takki tyhjä. Tuli jo tunne, että näinkö käy ja tämä ei tule onnistumaan, uusi omistaja muistelee.

tarjoava Vauraus Suomi Oy:n asiamies otti yhteyttä Rahoitusneuvojan liiketoimintajohtaja Juha Loposeen ja kertoi, että Vauraudella olisi halukkuutta rahoittaa asiantuntijayhtiön yrityskauppaa noin miljoonalla eurolla, mutta hanke oli jumiutunut muun rahoituksen puutteeseen.

– Rahoituskierroksia oli jo käyty, mutta ne epäonnistuivat pääasiassa siksi, että rahoituksen rakenteessa oli ongelmia, Juha Loponen kertoo.

Loponen istui alas yritysostosta kiinnostuneiden miesten kanssa ja kuunteli toiveet ja murheet.

– Tapaamisen perusteella päätin, että osakeyhtiön ostaminen ja yritysoston rahoitus onnistuvat todennäköisesti ja kannattaa yrittää uudestaan, Loponen sanoo.

Yrityksen ostaminen vaati rahoitusrakenteen muuttamista


Loponen mietti yhdessä uusien asiakkaidensa kanssa, miten hanke saataisiin eteenpäin. Olisiko käytössä innovatiivisiakin ratkaisuja? Ja miten pankkien ruokahalua rahoittaa hanketta saataisiin kasvatettua.

– Ensimmäiseksi päätin käydä itse pankkien puheilla uudestaan. Homma nytkähtikin eteenpäin, kun vaihdoin Nordeassa yhteyshenkilöitä ja sillä tavalla rahoitusketju rakennettiin uudestaan, Loponen selventää.

Toinen olennainen asia oli rahoitusrakenteen muuttaminen ratkaisevasti.

– Kauppahinta oli päälle kolme miljoonaa euroa. Tärkeää oli saada koko paketin nettohintaa pankille alaspäin. Ehdotuksestani kauppaa lähdettiin tekemään niin, että ostajat ostavat oman holding-yhtiönsä nimiin myytävän yhtiön osakkeet. Koska myytävällä yrityksellä oli erittäin likvidi kassa, yritys osti omia osakkeitaan. Näin hinnassa päästiin pankkirahoituksen mahdollistavalle tasolle, Loponen purkaa kaupan uutta rakennetta.

Kun hintaa oli saatu pudotettua, Loponen kävi uudestaan Nordeassa kysymässä, mikä on pankin enimmäisrahoitusaste uusilla tiedoilla.

– Nordean vaatimus oli, että oman pääoman ehtoista rahoitusta pitää olla avaavassa taseessa vähintään 30 %. Siihen pääsimme neuvottelemalla niin, että asiantuntijayrityksen myyjät sijoittivat takaisin ostajien holding-yhtiöön pankkilainalle alisteisen juniorilainan. Näin olimme tilanteessa, jossa käytännössä pankille jäi rahoitettavaa 1 700 000 €. Tässä kohdassa kaikki tunnusluvut täyttyivät ja Nordea myönsi rahoituksen näillä ehdoilla, Loponen sanoo.

Rahoituspaketilla on myös Euroopan investointirahaston takaus, Finnveran takaus ja jonkin verran kiinteistövakuutta.

– Tämä on hyvin tehty valmiin osakeyhtiön ostaminen siinä mielessä, että tässä on vipua aika reippaasti. Rahoitusneuvojan osuus oli kaupan rakenteen konsultoinnin ja rahoittajayhteydenpidon lisäksi järjestää Nordeasta 1, 7 miljoonan euron laina, jonka mukaan laskutimme oman palkkiomme, Loponen selventää.

– Juhalla oli aivan uusi lähestymistapa pankkiin. Ilman Rahoitusneuvojan apua yritysoston rahoitus ei olisi onnistunut tällä mallilla. Toisella mallilla olisimme voineet ostaa yrityksestä ehkä vain osan ja mukaan olisi tullut rahoittajia kalliskorkoisella lainalla, jolloin kokonaisuus olisi ollut paljon epäedullisempi meille, yrittäjä kiittelee.

– Ensin pankissa todettiin myyjien takaisinlainauksesta, että sitä ei voi ottaa huomioon omavaraisuusasteen laskelmassa, mutta jotenkin Juha sai senkin perusteltua. En itse asiassa edes tiedä, mitä Juha lopulta sanoi pankissa, yrittäjä hymähtää.

Ota yhteyttä
Rahoitusneuvojaan


Juha Loponen

Juha Loponen

Hallituksen jäsen

Soita
Lähetä sähköpostiaYrityskaupan toteutus maaliin ja kasvun tielle


Vaikka Vaurauden kaltaiset joukkorahoitusyhtiöt ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita Rahoitusneuvojalle, lopulta yritysoston rahoitus tässä tapauksessa järjestyi pääosin perinteisellä pankkilainalla.

– Näin rahoituksen kokonaiskustannus saatiin alemmas. Yksinkertaisesti siksi, että joukkorahoitus on kalliimpaa. Joukkorahoituksella miljoonan euron lainasta olisi pitänyt maksaa vajaan 10 % suuruiset korot ja avauspalkkio. Pankkirahoituksella pystyimme saamaan asiakkaalle 2 % koron koko lainalle. Se tarkoittaa vuositasolla aika isoa läjää euroja, Loponen kertoo.

Juuri lainan kokonaiskustannus ja Loposen vankka ammattitaito ovat asiakkaan mielestä Rahoitusneuvojan palveluiden suurimmat hyödyt.

"Käytännössä joka kerta vastauksena tuli ei, mutta ei jatkokeskustelussa vastausta kysymykseen, että kuinka tämä sitten onnistuisi. Onneksi tarjolla on Loposen kaltaisia kavereita."

– Vaikka me maksoimme Rahoitusneuvojalle kunnon korvauksen palvelusta, silti säästimme rahoituskuluissa hirveän määrän rahaa. Omassa toteutusmallissamme pankki olisi ollut mukana vain osittain. Välitön säästö meille oli 50 000 € ja korkokuluissa ehtii kertyä 100 000 € lisää säästöä. Rahoitusneuvojan palkkiosta huolimatta säästömme on siis ainakin 150 000 €. Mainospuheita yrityksillä riittää, mutta tämä on kylmää numerollista faktaa siitä, miksi Rahoitusneuvojan apua kannatti käyttää, yrittäjä alleviivaa.

Yrityksen ostaminen ja yrityskaupan rahoitus voi olla yksinäinen haaste. Asiakkaamme yritti kasata rahoitusta itse 10 kuukautta.
Yrityksen ostaminen ja yrityskaupan rahoitus voi olla yksinäinen haaste. Asiakkaamme yritti kasata rahoitusta itse 10 kuukautta.

– Jos jollain on mielessä yrityksen ostaminen ja hän miettii rahoitusta, voin kyllä sanoa, että tällaiseen palveluun kannattaa satsata. Me saimme rahoituksen pankista äärimmäisen pienellä korolla. Ja kun yrityskauppa oli summaltaan tätä luokkaa, niin sen merkitystä voi kuka tahansa arvioida, yrittäjä jatkaa.

Yrittäjä uskoo, että Rahoitusneuvojasta voi olla iso apu monelle muullekin.

– Kun yritimme järjestää rahoituksen itse, meidän piti esittää pankille oma näkemyksemme yrityskaupan rahoituksesta. Käytännössä joka kerta vastauksena tuli ei, mutta ei jatkokeskustelussa vastausta kysymykseen, että kuinka tämä sitten onnistuisi. Tätä prosessia täytyy saada suoraviivaisemmaksi Suomessa, jossa väestö ikääntyy ja yrityksiä on varmasti sen takia paljon myynnissä. Onneksi tarjolla on Loposen kaltaisia kavereita, jotka voivat auttaa tässä, yrittäjä pohtii.

Yrityskaupan toteutus viimeisteltiin ja elokuussa 2018 töihin päästiin uusien omistajien kipparoimana.

– Sain juuri kuulla, että tilauskantamme meni yli miljoonan euron ja se on ensimmäinen kerta tämän yrityksen historiassa. Syys-lokakuun aikana olemme olleet 30–70 % viikkokasvutahdissa. Yrityksessä on hyvä ilmapiiri, mutta olemme muuttaneet joitain juttuja ja esimerkiksi antaneet myyjille enemmän vapauksia. Ensi vuonna näytämme varmasti, mihin tämä yritys todella kykenee, yrittäjä riemuitsee.

– Vieläkin hiukan harmittaa, että emme tavanneet Loposta aikaisemmin, mutta lopulta pääsimme ydinliiketoimintaan kiinni nopeasti. Kaikella on varmaan tarkoituksensa ja onneksi tämä asia lopulta järjestyi näin, yrittäjä summaa.

– Kyllä me käytämme Juhan palveluita myös tulevaisuudessa. Turhaan minä itseäni kuormitan näillä asioilla, yrittäjä lupaa.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Jaa hyviä uutisia