Julkaistu: 20.09.2018

”Yritystoiminnan rahoitus on haastavaa ja vaatii katsomaan pitkälle tulevaisuuteen”

”Yritystoiminnan rahoitus on haastavaa ja vaatii katsomaan pitkälle tulevaisuuteen”
Pekka Pistokoski on tehnyt yli 25 vuoden työuran pankkialalla yritysrahoitukseen keskittyen. Mies tietää, että yritystoiminnan rahoitus on tänä päivänä haasteellista ihan samalla tavalla Rovaniemen seudulla kuin koko Suomessakin.
Pistokoski on Suomen Rahoitusneuvoja Oy:n asiamies Pohjois-Suomessa ja tuttu mies monelle yrittäjälle ja pankkilaiselle Rovaniemen seudulla. Rahoitusneuvojan asiamieheksi hän ryhtyi kutsumuksesta ja intohimosta toimia yritysten rahoitushaasteiden ratkaisijana.

– Tiivistetysti sanottuna olen toiminut rahoitusalalla tulosvastuullisissa esimiestehtävissä 80-luvun puolivälin jälkeen ensin Kansallis-Osake-Pankissa Rovaniemellä ja Posiolla, Nordeassa Etelä-Suomen konttoreissa ja pankkiuran lopuksi vielä Handelsbankenissa Rovaniemellä, jossa aluksi toimin yritysasiakasvastuullisena pankinjohtajana ja konttorin apulaisjohtajana sekä vuodesta 2004 alkaen konttorin johtajana, kunnes lopetin pankissa 2014 maaliskuussa. Vuosina 2000–2002 olin Hyvinkään - Riihimäen Seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtajana, Pekka Pistokoski kertaa uraansa.

Pistokoski on tehnyt siis pääosin koko työuransa yritysasiakkaiden kanssa. Mikä siis vielä kerran veti entisen pankkimiehen Rahoitusneuvojan rahoituskonsultiksi?

– Pankkiurani jälkeen olen toiminut yksityisyrittäjänä Rovaniemellä ja jatkanut konsultointia yritystoiminnan rahoituksessa. Kun minua pyydettiin Rahoitusneuvojan asiamieheksi, vastasin oitis myöntävästi. Tämä on oikeastaan kutsumus, koska olen huomannut, että yritystoiminnan rahoitus on yrittäjille haasteellista ja tällaiselle palvelulle on todella kysyntää. Vaikka Suomen Rahoitusneuvoja Oy on yrityksenä vasta tiensä alussa, tiedän että tämän tyyppisellä rahoituspalvelulla on yksinkertaisesti kysyntää.

"Teemme rahoitussuunnitelman pitemmälle aikavälille, jotta asiakkaamme ei tarvitse tehdä paniikkiratkaisuja sitten, kun rahaa todella tarvitaan."

Näkemystään Pistokoski perustelee sekä sisäisillä että ulkoisilla tekijöillä.

– Suomen Rahoitusneuvoja Oy:lla on kasassa valtava määrä osaamista ja ymmärrystä yritysrahoituksesta. Jokaisella porukassa on takana pitkä päivätyö yritysrahoituksen parissa. Tämä on valtavan hieno ja ammattitaitoinen porukka, jolta yrittäjä saa varmasti apua ja optimaalisen rahoituspaketin, Pistokoski hehkuttaa.

– Minulla itselläni on Rovaniemellä hyvä verkosto ja hyvä maine. Rovaniemi on pieni kaupunki ja täällä ihmiset tuntevat toisensa niin hyvässä kuin joskus pahassakin. Minulla on paljon tuttuja sekä yrittäjissä että rahoittajissa. Olen huomannut, että pankeissa ja vaikkapa Finnverassa minut otetaan hyvin vastaan, Pistokoski naurahtaa.

Myös rahoitusmarkkinoiden tilanne on muuttunut radikaalisti.

– Olemme tilanteessa, jossa pankit ovat jättäneet tietynlaisen tyhjiön markkinoille. Silloin kun itse olin pankissa töissä, puhuimme yrittäjien kanssa siitä, että pankki on yrittäjän kumppani. Näin ei enää ole esimerkiksi siksi, että pankeissa asiakasvastuullisten työntekijöiden rooleja on karsittu pois, Pistokoski perustelee.

Yritystoiminnan rahoitus pitää suunnitella pitkällä tähtäimellä


Pistokoskella on perspektiiviä, kun puhutaan yritysrahoituksesta. Yli 25 vuoden pankkiuralle mahtuu merkkipaaluja, jotka antavat näkemystä nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen.

– Ensimmäinen järistys minun urani aikana oli rahamarkkinoiden vapautuminen. Se mullisti kyllä totaalisesti rahoituksen, kun säätely loppui 80-luvulla. 90-luvulla koitti sitten tietenkin lama ja siitä seurasivat massiiviset pankkien yhdistymiset ja katoamiset. Koko pankkisektori mullistui lyhyessä ajassa. Se oli toinen iso merkkipaalu ja muutti pelikentän taas, Pistokoski muistelee.

Ota yhteyttä
Rahoitusneuvojaan


Pekka Pistokoski

Pekka Pistokoski

Vt. liiketoimintajohtaja, hallituksen jäsen

Soita 040 939 3398
Lähetä sähköpostiaUusin merkittävin mullistus on rahoitusmarkkinoiden kireä sääntely, joka osaltaan loi markkinoille tilaa Rahoitusneuvojan kaltaiselle toimijalle.

– Sääntely ja meneillään oleva digitalisaatio muuttavat jälleen pelikenttää. Pankit eivät enää konsultoi pienempiä yrityksiä kuten ennen. Isoimmilla yrityksillä on varmasti asiakasvastaavat pankkien suurasiakaskonttoreissa. Mutta pienille ja keskisuurille yrityksille tilanne esimerkiksi täällä Rovaniemellä on haastava sen suhteen, että yrittäjän on vaikea tavoittaa pankkia ja päästä neuvotteluun.

– Pankit palvelevat yrittäjiä ottamalla rahoitushakemukset vastaan. Sitten jossain vaiheessa pyydetään lisää informaatiota ja ennusteita tulevasta. Tämän paperin makuisen työn tekeminen on useimmille yrittäjille iso vuori kiivettäväksi. Me Rahoitusneuvojat autamme tässä vuorikiipeilyssä.

Pekka Pistokoski on Rahoitusneuvojan asiamies Pohjois-Suomessa.
Pekka Pistokoski on Rahoitusneuvojan asiamies Pohjois-Suomessa.

Haaste on myös se, että yrittäjillä ei ole kattavaa käsitystä rahoitusmarkkinoiden tarjonnasta ja miten nykyaikaista tarjontaa voisi hyödyntää osana kokonaisrahoitusta. Silloin on myös haastavaa katsoa pitemmälle tulevaisuuteen.

– Rahoitusneuvojana teemme sen, mikä on tehtävissä myönteisen rahoituspäätöksen eteen. Jos mahdottomia esteitä, kuten maksuhäiriöitä ei ole, me haemme kyllä myönteisen rahoituspäätöksen hyödyntämällä kaikkia kanavia kuten pankkeja, Finnveraa ja , Pistokoski lupaa.

– Mutta tärkeämpi lupaus on se, että Rahoitusneuvoja auttaa laatimaan järkevän suunnitelman yrityksen rahoitukseen. Avaamme yrityksen taseen kunnolla. Katsomme, mitä rahoitusta yritys tarvitsee ja mille aikavälille. Teemme rahoitussuunnitelman pitemmälle aikavälille, jotta asiakkaamme ei tarvitse tehdä paniikkiratkaisuja sitten, kun rahaa todella tarvitaan.

– Ei voi vain tuijottaa sitä hetkeä, kun yritys tarvitsee vaikkapa 20 000 euroa rahaa, koska siinä käy niin, että pian tarvitsee toisen 20 000 euroa lisää. Se vasta oikeasti maksaakin paitsi aikaa niin myös rahaa. Me Rahoitusneuvojat katsomme asioita mieluummin usean vuoden päähän, jotta yrityksen rahoituspaketti on kasassa pidemmän aikaa, eikä nurkan takaa tule yllätyksiä, Pistokoski päättää.

Kysy lisää!

Jaa hyviä uutisia